DESCOMPTES DE LIQUIDACIÓ del 25%, 35% i 50%

Balenes. Els gegants de l’oceà.

 Aquest article apareix en el número 1 de Cocoter - Oceans 

coberta cocoter oceans

Són els gegants de l’aigua, les podem trobar a qualsevol dels cinc oceans i són els animals més grossos que hi ha hagut mai sobre la Terra. Sí, sí, fins i tot més grossos que els dinosaures!


XXL

La BALENA BLAVA pot arribar a fer uns 30 metres de llargada, és l’animal més gros que hi ha a la Terra. Els CATXALOTS també són grossos, generalment fan uns 16 metres, tot i que s’han trobat exemplars que arribaven als 25 metres de llargada. A més a més, els catxalots són els animals amb els cervells més grossos del planeta. Generalment pesen uns 7 quilos, 5 vegades més que el cervell d’una persona.

Aquests titans de les profunditats també són dels animals més longeus de la Terra. Molts exemplars viuen entre 50 i 90 anys, com la balena blava, els catxalots, la balena geperuda o la balena grisa. S’han descobert exemplars que han viscut fins a 200 anys! És el cas de la balena franca àrtica. Es creu que el fet de viure a les aigües fredes dels pols és un bon mètode per conservar-se millor.

 

 

Les balenes tenen barba?

De balenes n’hi ha de dentades i de barbudes, són els dos grans grups de balenes. La balena blava, la balena geperuda o la balena franca àrtica, entre d’altres, són balenes barbudes. En comptes de dents tenen una malla en forma de serrell o pinta. Quan mengen fan una gran glopada i amb la barba filtren l’aigua i retenen el krill (un tipus de gamba petita). La balena blava pot ingerir fins a 4 tones de krill al dia!

D’altra banda, hi ha les balenes dentades, com els catxalots, les orques o les belugues. Són animals carnívors. Els catxalots, per exemple, s’alimenten de calamars, pops i altres tipus de peixos, a vegades calamars gegants i tot! Per caçar-los han de submergir-se a grans profunditats. Poden arribar als 1.000 m de profunditat (el rècord d’immersió d’una persona són els 100 m).


Grans cantants

Les balenes fan una sèrie de gemecs, crits i altres tipus de sons que es coneixen com a cants amb què es comuniquen. Poden ser molt variats i es fan servir melodies diferents. També hi ha el cas de les BELUGUES que fan servir el so per veure-hi, se’n diu ECOLOCALITZACIÓ.

La balena geperuda és particularment coneguda pels seus cants. Es creu que els mascles fan servir el cant per atreure les femelles en èpoques d’aparellament. Són cants llargs, amb molta varietat de sons i s’han registrat «concerts» de fins a una hora.


Grans viatgeres

Les balenes, com molts animals, fan viatges buscant menjar o bé per tenir les seves cries. Les balenes viuen principalment a les aigües fredes dels pols, tant a l’hemisferi nord com al sud. Amb tot, quan neix una cria encara no té la capa protectora de greix que tenen els adults i, per tant, les balenes van a buscar aigües més càlides.

També és habitual que emigrin buscant aliment. A les aigües dels pols el krill és molt més abundant que en altres aigües més càlides. Les balenes mengen tot l’aliment que poden i després inicien el seu viatge a zones càlides per donar a llum les cries. És espectacular el cas de la balena geperuda, que fa recorreguts de fins a 25.000 km. La balena blava és una de les més ràpides, pot nedar a una velocitat de 30 km/h.

 


Per què mor una balena fora de l’aigua?

Les balenes són animals enormes, el seu pes és descomunal i amb una mobilitat reduïda, només mouen la cua i les aletes, la resta del cos té molt poca mobilitat. Però dins de l’aigua ni el pes ni la poca mobilitat són un problema. L’aigua les ajuda. Ara bé, quan queden atrapades a la platja aquesta mobilitat reduïda esdevé un problema.

Però no moren perquè no es puguin moure, sinó per un altre factor. Les balenes són animals de sang calenta, com les persones. El seu cos genera calor constant per tal de mantenir una temperatura corporal adequada dins de l’aigua. Les gruixudes capes de greix ajuden a mantenir aquesta temperatura. Quan queden varades a la platja, on la temperatura és més alta que a l’aigua, el seu cos genera massa calor, i tot això té conseqüències greus. És per això que en aquests casos és essencial refrescar-les amb aigua constantment fins que poden tornar al mar.


Evolució de les balenes

Les balenes, tot i viure a l’aigua, no són peixos, són mamífers com nosaltres. Els arqueocets (Archaeoceti), un grup d’animals prehistòrics que habitaven la Terra fa 49 milions d’anys, es consideren els avantpassats de les balenes. Eren mamífers que vivien fora de l’aigua i, a poc a poc, es van adaptar a viure en un medi aquàtic.

Durant 40 milions d’anys, cada vegada més, vivien dins de l’aigua. El seu cos va anar canviant per adaptar-se millor a l’aigua: les potes posteriors es van desenvolupar en forma de cua; les potes anteriors es van anar transformant en les aletes laterals que permeten una millor navegació. La transformació més fascinant, potser, va ser el desplaçament del nas que es va moure de la part frontal de la cara a la part superior del crani.

Les balenes, al contrari que els peixos, no poden respirar sota l’aigua, han de sortir a la superfície cada certa estona per poder agafar aire i submergir-se de nou. El seu cos, però, s’ha adaptat perquè puguin aguantar molta estona sota l’aigua. Els catxalots són els que poden estar submergits més estona. Poden arribar a estar una hora llarga (uns 90 minuts) sota l’aigua i en aigües profundes caçant calamars i peixos per menjar.

 

Il·lustració: Marina Martín