DESCOMPTES DE LIQUIDACIÓ del 25%, 35% i 50%

El món silenciós

 Aquest article apareix en el número 6 de Cocoter - Grans Exploradors

coberta cocoter insectes

Jacques Cousteau va ser un mariner francés gràcies al qual milions de persones arreu del món van poder explorar les profunditats dels oceans còmodament des del sofà de casa i sense haver-se de mullar els peus.

L’Aqua-Lung i el Calypso

El 1945, Cousteau i un amic enginyer van inventar un prototip amb bombones d’aire comprimit que permetia que un submarinista pogués explorar el fons marí sense necessitat d’estar connectat a un vaixell. El van anomenar Aqua-Lung («pulmó aquàtic»). 

Cousteau i el seu equip van perfeccionar càmeres submergibles. Feia expedicions amb el Calypso, el seu vaixell, i a través de les seves investigacions va poder filmar molts documentals que moltes generacions han vist per televisió. 

El francès va fer una sèrie de documentals on mostrava com era la vida dels animals que vivien al mar, com per exemple dofins, taurons o balenes. Mostrava com mengen les balenes o com es relacionaven, i es fixava en l’extraordinari cant dels cetacis, com per exemple l'espectacular balena geperuda. A la sèrie també es mostrava la vida de plantes aquàtiques o els mars de corall i fins i tot vaixells enfonsats com el HMS Britannic. Fins i tot va guanyar un oscar amb el seu documental El món del silenci (1955). 

Per a poder investigar millor el fons marí, va desenvolupar un laboratori submarí, el Conshell, una petita cambra submergida a uns 100 m de profunditat i on els investigadors podien viure-hi durant uns dies i fer estudis sobre la vida al fons dels oceans. Gràcies als seus viatges, llibres i documentals, va ajudar a transmetre un missatge de conservació del fons marí.