Les abelles

 Aquest article apareix en el número 4 de Cocoter - Insectes

coberta cocoter insectes

Les abelles són un insecte de la mateixa família que les vespes i les formigues. Fan entre 1 i 2,5 cm de llargària, depenent de l’espècie. S’alimenten de nèctar i pol·len.

L’abella de la mel

És el tipus d’abella més coneguda i comuna. Són de colors marronosos i groguencs i tenen el cos cobert de pèl. Viuen als ruscs en grups d’entre 10.000 i 40.000 abelles. Estan molt ben organitzades!

A cada rusc hi ha una reina, l’abella més grossa del rusc i l’encarregada de pondre els ous d’on naixeran noves abelles. En pot arribar a pondre 1.000 al dia! 

També hi ha els abellots. Són els mascles i no tenen fibló. La seva tasca és aparellar-se amb la reina. El grup més nombrós d'abelles és el de les obreres, que són les encarregades de construir el rusc, fer la mel i alimentar les larves i la reina, entre moltes altres tasques.

Les obreres viuen unes cinc setmanes. Amb tot, les que neixen al final de l’estiu es refugien dins el rusc i viuen fins a la primavera següent, quan comença el cicle de nou. La reina viu entre dos i quatre anys i, els abellots, moren poc després del «vol nupcial», és a dir, després d’aparellar-se amb la reina.

Una cel·la, un ou

La reina pon un ou a cada cel·la. Al cap de tres o quatre dies neixen les larves i les obreres les alimenten fins que són nimfes. És el moment de tapar la cel·la perquè l’abella faci la metamorfosi completa. Des que es pon l’ou fins que surt l’abella adulta han passat uns 20 dies. En el cas de les reines, tot el procés dura 16 dies i la seva cel·la és més grossa.

Com saben on hi ha menjar?

Les abelles poden veure una gamma de colors que l’ull humà no pot i que els permet reconèixer les flors on trobaran menjar. Quan les localitzen tornen al rusc i fan una «dansa», uns moviments que serveixen per descriure on és el punt exacte de les flors. 

Per dur el pol·len al rusc, les abelles l’acumulen en unes «cistelles» que tenen a les potes. El nèctar en canvi, el xuclen i el guarden a l'estómac. Quan van prou carregades tornen al rusc i comencen de nou. 

Abelles solitàries

Hi ha altres tipus d’abelles que no viuen en grans grups: són les abelles solitàries. També mengen pol·len i nèctar, però no fan mel.  

L’abella fustera fa el niu dins la fusta, pon els ous i hi deixa aliment per quan neixi la larva. Ho tapa tot i marxa. Una altra és l’abella constructora, que fa el niu a base de sorra i saliva. 

Fins i tot, hi ha algun tipus d’abella depredadora que pon els ous al niu d’altres abelles. Les larves d’aquestes abelles es desenvolupen més de pressa i es mengen el menjar reservat per a les altres.

Les abelles desapareixen...

Des de fa uns anys, la població d’abelles cada vegada és més baixa. Després de molts estudis, s’ha vist que fer servir productes químics per eliminar plagues o males herbes o el monocultiu en grans extensions fa que hi hagi poca varietat de flors. 

Una dieta variada en flors ajuda les abelles a estar sanes i poder generar la seva pròpia medicina: el pròpolis. D’aquesta manera es posen menys malaltes i no es debiliten tant. 

… però les podem ajudar!

Les abelles necessiten flors per menjar, si poden menjar bé, elles mateixes tenen recursos per sobreviure. Ho han fet durant milions d’anys! El que els cal són plantes variades, pròpies de l’entorn i reduir l’ús de productes químics a les plantes. Elles podran trobar menjar variat i nosaltres podem tenir un hort o jardí ben bonic!