DESCOMPTES DE LIQUIDACIÓ del 25%, 35% i 50%

Xocolata, el menjar dels déus

 Aquest article apareix en el número 7 de Cocoter - Menjar

coberta cocoter menjar

 

Sabíeu que la xocolata desfeta és més antiga que l’anar a peu? Molts pobles de l’Amèrica Central ja coneixien les meravelles del cacau i com fer-ne una beguda que era digna dels déus. Fa més de 3000 anys que maies, asteques i tolteques de la zona d’Amèrica Central cultivaven cacau. El molien i torraven i en feien una beguda que, malgrat ser una mica amarga, consideraven que tenia propietats màgiques i curatives. La prenien com a medicina, però també n’oferien als déus. Quan els europeus van arribar a Amèrica, van portar grans de cacau cap al vell continent. Però va ser Hernán Cortés que va introduir la beguda a la cort de Castella. L’explorador havia pres una tassa que li havia ofert Moctezuma, el rei maia. Per a treure l’amargor, es va començar a barrejar amb canyella, vainilla o, fins i tot, bitxo. Al cap d’uns 100 anys, la xocolata es va estendre per Europa.

La rajola de xocolata

La recepta de la xocolata es va anar modificant. S’hi va afegir sucre i llet, que l’endolcia molt més. Sembla que els anglesos van fer servir la mantega de cacau (producte extret de les llavors del cacau) perquè d’aquesta manera, en refredar-se, la xocolata quedava dura. Havia nascut la rajola de xocolata!

 

Com es fa la xocolata?

L’arbre del cacau necessita molta humitat, per tant es cultiva a països de la zona dels tròpics com Costa d’Ivori (Àfrica), Veneçuela o Brasil (Amèrica del Sud). 

Quan el fruit és madur es cull i se n’extreuen les llavors o faves que tenen la mida i la forma semblant a un dàtil. Un cop separades, es deixen fermentar i després s’assequen al sol. 

Un cop seques les faves, es torren i es molen per separar la closca de la polpa. Amb la polpa se’n fa una crema o pasta de cacau. És el moment de fer-ne pasta i barrejar-la amb el sucre i la llet. 

És important que aquesta pasta estigui a una temperatura constant d’uns 45 ºC, si no, la xocolata queda grumollosa i no val per res. Ben bé com si fos ciència, això de fer xocolata!

Dades curioses sobre la xocolata

  • Costa d’Ivori, a l’Àfrica, és el major productor de cacau del món. 
  • Suïssa és el país que en menja més. 
  • La paraula cacau prové de la paraula olmeca kakaw, que es parlava a la zona de Mèxic. 
  • La xocolata blanca, tècnicament, no és xocolata, ja que no conté cacau. Només mantega de cacau, llet i sucre. 
  • Per a fer una rajola de xocolata calen entre 2 i 4 beines de cacau.